in , ,

KoronavirüsKoronavirüs

Maske Takarken Gözlüklerin Buğulanması Nasıl Önlenir

Covid-19 pandemisi sosyal hayatımıza yeni bir aksesuarı mecbur kıldı. Maske! Virüsün yayılması ve bulaşmasını önlemede etkinliği kabul edilen maskeler gözlük kullanlar için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Peki maske takarken gözlüklerin buğulanması nasıl önlenir?

Maske Takarken Gözlüklerin Buğulanması Nasıl Önlenir

Koronavirüs salgını yaşamlarımızı temelden etkiledi. Ciddi hayati riskler barındıran ve daha önce görülmemiş derecede yaygın olarak görülen bu virüs sosyal hayatımızda önemli bir aksesuarı zorunlu kıldı. Evet salgının başından beri tartışılan yüz maskelerinden bahsediyoruz. Aksesuar olarak tanımlasak da, yüz maskeleri virüsten korunmak ve yayılmasını önlemek için en etkin yollardan biri. Elbette maskeler, günlük rutinin dışında olmasının yanında başka zorlukları da beraberinde getirdi. En büyük zorluğu ise gözlük kullananlar yaşıyor. Çünkü gözlük ve maskenin bir arada kullanımı gözlük camlarında yoğun buğu oluşumuna neden oluyor. O halde, maske takarken gözlüklerin buğulanması nasıl önlenir diye düşünenlere bir kaç küçük tüyo verelim!

Maske Kullanımı Gözlük Camlarında Neden Buğu Oluşturur?

Bu sorunun aslında mikro düzeyde bir meteorolojik açıklaması var. İki farklı sıcaklık arasındaki yer değişiminin oluşturduğu reaksiyon yüzeylerde bir tepkimeye yol açar. Tıpkı sabah erken saatlerde yeryüzünde oluşan çiğ gibi…

Yüzünüzde maske takılıyken nefesinizden oluşan sıcak hava, soğuk olan gözlük camına çarptığında buğulanma oluşuyor. Yani soğuk bir yüzeye temas eden sıcak hava, su zerreciklerine dönüşerek buğu oluşumuna neden oluyor.

Gözlük camlarını kaplayan buğu görüşü de engelliyor. Haliyle günlük rutin için görüşü etkileyerek kazalara da yol açabilir. Yüzümüzde maske takılıyken, ağız ve burundan çıkan sıcak havanın maskenin üst kısmından çıkarak soğuk yüzeye sahip gözlük camlarına çarparak oluşturduğu bu durumun çözümü nedir? Maske takarken gözlüklerin buğulanması nasıl önlenir sorusuna bir kaç pratik öneri ile yanıt arayalım…

1. Gözlük Camlarını Sıvı Sabun ile Yıkamak

Gözlük camlarınıza sıvı sabun sıkarak elinizle hafifçe ovalayıp ardından suyun altında tutarak durulayabilirsiniz. Fazla suyu silkeleyerek giderin ve son aşamada yumuşak bir bez ile bastırmadan hafifçe son dokunuşu yapın. Bu yöntem işe yarayacaktır, çünkü sabunlu su cam yüzeyinde ince bir film tabak etkisi gösterecektir. Böylece su moleküllerinin buhar tabakası oluşturması önlenmiş olur. Diş macunu ve traş köpüğü gibi ürünler yoğun kimyasallar içerdiği için gözlük camlarınıza zarar verebilir. Bu nedenle, bu uygulamayı sadece sıvı sabunla yapmanızı öneriyoruz.

2. Maskeyi Düzgün Takmak

Maskenin üst kısmını burnunuza çift taraflı bant ile yapıştırabilirsiniz. Hemen her gün cerrahi maske ve gözlük kullanan doktorların sık kullandığı bu yöntem de etkili olacaktır. Bant sayesinde burun ve ağzınızdan çıkan sıcak hava, gözlük camlarınıza ulaşamayacak ve buğu oluşumu engellenecektir.

Maskeyi, tel kısmını tam sıkarak burnunuza oturttuktan sonra gözlüğün burnunuza denk gelen kısmını maske üzerine oturtmak da etkili bir yöntem olacaktır. Ama gözlüğün sık sık aşağı kayması nedeniyle pratik bir yöntem olduğu söylenemez.

3. Buhar Önleyici Ürünler

Cam yüzeylerde buhar oluşumunu önleyici özel ürünler olduğunu biliyorsunuzdur. Bu ürünler arasında gözlük camı için üretilmiş olanları tercih ederek maske-gözlük ikileminin yarattığı sorundan kurtulabilirsiniz.

4. Özel Gözlük Camları

Uzun yıllardır gözlük camlarına çeşitli kaplama uygulamaları yapılabiliyor. Işığı yansıtan ya da sarı, kahverengi gibi renklerde uygulanan filtreler farklı ihtiyaçları karşılıyor. Benzer şekilde gözlük camları için buhar önleyici özel kaplama seçenekleri de var. Optik çerçeve satan mağazalarda pratik bir işlemle uygulanan bu yöntem maske kullanımında ve kışın yaşanan gözlük camı buğulanmalarında etkili oluyor.

İçeriği Upperla!

Umut Kaan tarafından yazılmıştır

Diplomasi insanı. İkna kabiliyeti ile nam salmış bir sanat tarihi mezunu. Sanat kitapları sırasına göre dizilmediğinde asabileştiğini görenler oldu. Bunun dışında çok uyumlu, iyi yemek yapar, sofraları uzun ve neşeli tutar. Sık sık Ege’ye yerleşmek ister, hemen her gün…

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Netflix Türkiye Azizler

Netflix Türkiye’nin Azizler Filminin Yayın Tarihi Belli Oldu!

The Rookie 3. Sezonu

The Rookie 3. Sezonu Ocak 2021’de Yayında!