Covid-19 pandemisi en yüksek vaka sayılarına ulaşmışken bir yandan da tüm dünya aşı çalışmalarının tamamlanmasını ve uygulanmasını bekliyor. Ülkeler aşı siparişlerini verirken herkesin aklında Covid-19 aşısı tek başına yeterli olacak mı?sorusu dolaşıyor. Yanıtı uzmanlardan alıyoruz.
Covid-19 aşısı tek başına yeterli olacak mı?? sorusunun cevabı uzmanlardan geliyor: Hayır! Aşının öncelikle virüsle hiç tanışmamış olanlara uygulanacağını belirten uzmanlar, aşının tek koruyucu faktör olarak görülmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Yani aşı olsak bile bugüne kadar alınan önlemlerin sürdürmek önem taşıyor. En erken 2021 yılının yaz aylarında maske kullanımının zorunlu olmaktan çıkabileceğini öngören uzmanlar, aşı uygulanmış olsa dahi sosyal mesafe ve düzenli el yıkama önlemlerinin sürdürülmesi gerektiğini belirtiyor.
Covid-19 Aşısına Dair Merak Edilenler
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, Covid-19 aşısına dair merak edilen soruların yanıtlarını paylaşıyor. Salgın hastalıkların tedavisinde aşılamanın önemini vurgulayan Özer, “Vücudumuzda yani bağışıklık sistemimizde birtakım askerler var. Bu askerlere bu düşmanı yani bakteri ya da virüsün zayıf halini tanıtmak zorundayız ki hastalık yapan mikroorganizma vücuda geldiğinde hazırlıklı olalım” diyor.
Vaka Sayıları Ne Zaman Düşecek?
Birçok bilim insanı koronavirüsün 2021 boyunca süreceğini ifade ediyor. Özer, “2021’de de koronavirüs enfeksiyonu ile mücadele sürecek. İlk aşamada Biontech firması aralık ayında ürettiği aşıyı dünyaya sunabileceğini, uygulatmaya başlatabileceğini ifade etti. Aralık ayının ortalarında aşı çalışmalarının başladığını varsayalım. İkinci dozlarının da ocak ayında yapıldığını düşünecek olursak ortalama şubat, mart ya da ilkbahar aylarında koronavirüs enfeksiyonu sayısının azalmasını bekliyoruz” diyor.
Aşı olunsa da önlemlere devam
Dr. Songül Özer, koronavirüsle ilgili tek olumlu faktörün aşı olmayacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Koronavirüse karşı hiçbir zaman elimizdeki tek koruyucu etken aşı olmayacak. ‘Ben aşıyı yaptırdım, sonsuza kadar korunuyorum’ gibi bir algı yanlıştır. Maske takmanın, eli yıkamanın ve mesafeye dikkat etmenin önemi hastalık tümüyle bitene kadar azalmayacak.”
“Eski Normale Dönüş 3-4 Yılı Bulacak”
Her şey yolunda giderse 2021’in yaz aylarında maske kullanımının bitebileceğini düşündüğünü söyleyen Özer, “Ancak maske kullanmayı bıraksak bile mesafemize dikkat etmeyi sürdürmeliyiz. Eski normale dönmemiz maalesef 3-4 yılı bulacaktır. Mesafemize dikkat edeceğiz, kalabalık partiler, kalabalık toplantılar yapmayacağız. On, yirmi kişi bir arada olmayacağız, bir arada olsak bile oturduğumuz anda mesafemize dikkat edeceğiz. Aramıza 1 – 1.5 metrelik mesafe koymak zorunda kalacağız. Tabii ki elimizi her zaman yıkayacağız çünkü elimizi sadece koronavirüs enfeksiyonundan korunmak için yıkamıyoruz. Çevremizde var olan birçok bakteri ve virüsten kurtulmak, hem bize bulaşmalarını engellemek hem de diğer insanlara bulaştırmamak için elimizi her zaman yıkamaya devam edeceğiz” diyor.