Rusçada kediler 12 farklı şekilde çağırılıyor. Peki ama bundan bize ne dediğinizi duyar gibiyiz. Pandemi, karantina, tam kapanma, hafta sonu kısıtılaması derken hepimiz zihnen yorulduk. Evlerde geçirdiğimiz süre arttı. Kimimiz evde ekmek yapmaya merak saldı, kimimiz evini bitkilerle doldurdu. Derken kış ayları geldi ve evden iyice çıkamaz olduk. Ve değişmez can dostlarımızla daha çok baş başa kalır olduk. İşte tam da böyle bir dönemde, özellikle kedilerle ilgili paylaşımların sosyal medyada artışına şahit olduk. Kim bilir, belki de hayvanlara uygulanan, artan şiddet vakalarının da bu tür paylaşımların çoğalmasında etkisi vardır. İnsanlar yaşamlarını paylaştıkları kedi ve köpeklerle ilgili pozitif, kimi zaman eğlenceli bilgileri görme ihtiyacı da duyuyor olabilir.
Rusçada Kedilere Nasıl Sesleniliyor?
Rusçada kediler 12 farklı şekilde çağırılıyor. Evet ama nedir bunlar? Aslında birçoğunu tahmin etmek zor değil. Rusçada kedilere seslenmek için “Kedi”, “Tatlı Kedi”, “Küçük Kedi” gibi oldukça bilinen kelimeler var. Ama bir yandan da “Tıknaz”, “Patron”, “Başıboş” gibi ilginç ve eğlenceli kelimeler de kedileri çağırmak ya da tanımlamak için kullanılıyor.
Hangi kelime kullanılırsa kullanılsın, Rusya’nın kedilere özel ilgi gösterilen ülkelerden biri olduğu biliniyor. Rusya’daki kediler için henüz, “İstanbul’un Kedileri” gibi bir belgesel yayınlanmamış olsa da, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in en son Japonya’ya resmi hediye olarak bir “Rus Kedisi” gönderdiği biliniyor. Vlademir Putin’in köpeklere ilgisi düşünülünce, başka bir devlete kedi hediye etmesi, Rusya’da kedilere ne denli önem verildiğini de gösteriyor. Rusçada kedilerin 12 farklı şekilde çağırılması da daha anlamlı hale geliyor.
Rusça Nasıl Bir Dil?
Rusça, tıpkı Ukraynaca gibi, Doğu Slav Dilleri grubuna ait bir dil. Diğer Slav dilleri olan Lehçe, Çekçe, Sırpça ve Bulgarca ile aynı proto-Slav dilinden türediği biliniyor. Rusçanın, Türkçeye bazı yönlerden çok benzediği, bazı yönlerden ise tamamen ayrıştığı söylenebilir. Rusçada kelimeler sıklıkla, farklı çekimler ile yeniden türetilir. Rusça için bir diğer belirleyici özellik ise kelime vurgulardır. Bir kelimenin vurgusu çekimine göre yer değiştirir.
Bizde de pisi, pisicik, pisi pisi, kedi, kedicik, miyav, mırnav, minnoş, minnak, patiş, ponçik diye uzayan giden bi liste var. İlk aklıma gelenler bunlar, bence 12’yi geçeriz ????