Koronavirüse (Covid -19) karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilinen D vitamini, son ayların en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Ancak sağlığımız için büyük önem taşıyan D vitaminin fazlası zararlı! D vitaminin fazla alınması halinde kandaki kalsiyum ve fosfor miktarında artışa neden olabileceğini unutmayın! D vitaminin faydaları ve günlük D vitamini ihtiyacımızı uzmanlardan öğrendik.
D Vitamini Takviyesine İlgi Arttı
Hepimiz şu sıralar koronavirüse karşı güçlü bir bağışıklığa sahip olmak adına vitamin takviyeleri alıyor ve beslenmemize önem gösteriyoruz. Bu süreçte önemi çok daha fazla anlaşılan D vitamini de bu vitamin takviyelerinin başında geliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi D vitamininde de doğru miktarı bulmak önem taşıyor. Çünkü D vitaminin fazlası zararlı! İhtiyaçtan fazla alınması halinde kandaki fosfor ve kalsiyumda azalma görülüyor. Romatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esra Mustafa, “Kanda yükselen kalsiyum vücudumuzda farklı organ ve dokularda birikerek birçok sağlık sorununa neden olur. Özellikle kas, sinir, sindirim sistemi, kalp ve böbrekler bu durumdan fazlasıyla etkilenir” ifadelerini kullanıyor.
Yaşadığımız Yeni Tip Koronavirüs (Covid -19) salgını sürecinde bağışıklık sistemimizi korumak adına mutivitaminlere gösterilen ilgi her geçen gün artıyor. Bu kapsamda ise son aylarda dünyanın farklı noktalarında yapılan araştırmalar ve uzman görüşleri ile beraber vücudunuzda kritik rol oynayan, yağda çözünen D vitamini öne çıkıyor. Öyle ki yakın zamanda yapılan bir çalışma, yeterli D vitamini seviyesine sahip olan COVID-19 ile hastaneye yatırılan hastaların olumsuz sonuçlar ve ölüm riskinin azaldığını gösteriyor. Fakat bu vitaminin bilinçsiz şekilde kullanımı ise birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
D Vitaminin Faydaları
Güneşten ve besinlerden alınan D vitamini takviyelerine pandemi döneminde ilginin arttığına dikkat çeken Esra Mustafa, “Özellikle son zamanlarda D vitamine ilgi artmış durumda. Fakat kullanımda kontrollü olmak büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir kişinin vücudundaki kalsiyum, vücudun güçlü kemikleri ve kasların hareket etmesine yardımcı olmak ve sinirlerin vücut parçaları ile beyin arasında bilgi taşımasını sağlamak gibi diğer hayati işlevleri sürdürmesi için emilir. Kalsiyumun bağırsaktan emilmesi ve düzgün çalışması için D vitamini çok önemli bir rol oynar. Yüksek miktarlarda alınan D vitamini ise kişide kas güçsüzlüğü, halsizlik, iştahsızlık, kabızlık, bulantı, kusma, yüksek tansiyon, depresyon, böbrek taşı, çarpıntı gibi şikayetler oluşturabilir” dedi.
Günlük D Vitamini Takviyesi Ne Kadar Olmalı?
Peki D vitamini ne sıklıkta alınmalı? Eklem kıkırdağında biriken kalsiyum kireçlenmeye de neden olabiliyor. Ayrıca vitamin eksikliği bebeklerde ve çocuklarda ise büyümenin gecikmesine, kas güçsüzlüğüne ve iskelet sorularına neden olan raşitizmlere yol açabilir. O yüzden bu dengeyi uzman kontrolünde ayarlamamız gerekiyor. D vitamini alımı, 1-10 yaş arası çocuklar günde 50 mikrogramdan, yetişkinlerde ise günde 100 mikrogramdan fazla olmamalı.