İngiltere’de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsün tespit edilmesiyle yeni tartışmalar ortaya çıktı. Tüm dünyada panik yaratan haberle İngiltere’de Noel kutlamaları öncesinde kısıtlamalar artırıldı. Türkiye dahil birçok ülke İngiltere’den seyahatleri yasakladı. Koronavirüs mutasyonu hakkında merak edilenler bu yazıda.
Mutasyona Uğrayan Virüs Daha Hızlı Yayılıyor
Değişime uğrayan yeni tür virüs aslında Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra’da tespit edilen vakaların yaklaşık dörtte birinin yeni tip virüsle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Bu oran, Aralık ayının ortasında ise vakaların üçte ikisine yükseldi. Yetkililer yeni türün çok daha hızlı yayıldığı uyarısı yaparken İngiltere’de yeni sokağa çıkma kısıtlamalarının aşı ülke genelinde uygulanmaya başlayana kadar sürebileceğini söylüyor.
Koronavirüs Mutasyonu Hakkında İngiltere’den Gelen Açıklamalar
Cumartesi günü bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, elde edilen ilk verilere göre, tespit edilen bu yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini ifade etti. Johnson, bu yeni türün daha ağır hastalığa yol açtığı ya da daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösteren herhangi bir bulgu da bulunmadığını belirtirken kısıtlamaların arttığını belirtti.
Yeni Tür Koronavirüs İle İlgili Yeterli Veri Henüz Yok
İngiltere hükümetinin Sağlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty de yazılı bir açıklama ile koronavirüs mutasyonu hakkında bilgi verdi. Whitty, “Durumu daha net anlamamıza yardımcı olacak mevcut verileri inceliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirimde bulunduk. Şu anda bu yeni türün daha ölümcül olduğuna ya da mevcut aşı ve tedavileri etkileyebileceğine dair bir bulguya ulaşılmadı. Ancak bu görüşün net bir şekilde teyit edilmesi için konuyla ilgili acil çalışmalar yürütülmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Tıp Dünyası Yeni Koronavirüs Hakkında Ne Diyor?
Koronavirüs hakkında merak edilenler arttıkça tıp dünyasından önemli açıklamalar da gelmeye başladı. Gelin, uzmanlardan gelen açıklamalara birlikte göz atalım:
Virolog Prof. Stuart Neil / King’s College London/ Guardian’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şimdiye kadar toplanan veriler, değişime uğrayan virüsün daha bulaşıcı olduğu tespitiyle tutarlılık gösteriyor. Ama bunun laboratuvar araştırmasına dayalı bir teyidi yok. Aynı zamanda neden hızlı yayıldığına dair bir teyit de yok. Değişim gösteren virüs, birkaç hafta önce bazı bölgelerde görülen vakaların %10 ila %15’inde tespit edildi. Ama geçen hafta bu oran, Londra’daki vakalarda %60’a çıktı. En çok kaygılandıran konu, ‘başak protein’ olarak bilinen, virüsün anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) ile etkileşime geçerek akciğerlerdeki, boğazdaki ve genizdeki hücrelere sızmasını sağlayan bölgedeki değişimler oldu. Başak protein’de yaşanan mutasyon, virüsün ACE2 ile etkileşimini artırarak büyümesi için avantaj sağlıyor. Diğer yandan, bu protein, aşıların da antikor geliştirilmesi için hedeflenen bölgede olmasından dolayı, mutasyonun aşıların etkisini azaltabileceği kaygısını yaşıyoruz. Bu, gerçekten yakından takip edilmesi gereken bir konu.”
Aşılar Mutasyona Uğrayan Virüse Etkili Olacak mı?
Bu konuda da net bir açıklama yok ancak uzmanlardan gelen açıklamalara göre başarı oranında başı çeken üç aşı, mevcut ‘başak proteine’ karşı bağışıklık geliştiriyor. Aşılar, virüsün farklı bölgelerini hedef alan bağışıklık sistemleri geliştiriyor. Dolayısıyla, protein yapısı mutasyona uğraya bile, aşıların hala etkili olacağı belirtiliyor.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, mutasyona uğrayan virüs ve aşı konusunda şu açıklamalarda bulundu: “Avrupa Birliği uzmanlarının mevcut koronavirüs aşılarının İngiltere’de tespit edilen koronavirüsün yeni mutasyonuna karşı etkili olacağına inanıyoruz.” ABD ve İngiltere’de uygulanmaya başlanan Pfizer-BioNTech aşısına atıfta bulunan Spahn, şimdiye kadar sahip olunan bilgilere göre, mutasyona uğramış yeni türün mevcut aşılar üzerinde olumsuz bir etkisinin bulunmadığını sözlerine ekledi.