in ,

KoronavirüsKoronavirüs

HES Kodu Nasıl Alınır?

Covid-19 salgınıyla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan HES Kodu nedir, nasıl alınır? İşte en pratik şekilde HES Kodu alma süreci…

HES Kodu Almanın Kolay Yolu
HES Kodunu; telefon uygulaması, SMS ve e-Devlet kapısı üzerinden alabilirsiniz.

HES Kodu, koronavirüs salgını sonrası sosyal hayatı düzenlemek için Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan bir QR kod sistemidir. Peki, HES Kodu nasıl alınır? Öncelikle son günlerde çok daha fazla konuşulan HES Kodunun açılımına bakalım! HES, “Hayat Eve Sığar” kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Sağlık Bakanlığının oluşturduğu Kontrollü Sosyal Hayat projesi kapsamında, fiziki olarak temasa geçeceğiniz kişi ve kurumlara, Covid-19 açısından risk taşıyıp taşımadığınız hakkında en doğru ve güvenli şekilde bilgi verebileceğiniz bir amaca hizmet eder.

Böylece hem karşı tarafı hem de sizi korur. Örneğin şehir içi bir otobüs seyahatinizde, sizinle birlikte seyahat eden ve sonradan Covid-19 testi pozitif çıkan biri olursa devletin sizi bilgilendirmesi, önlem almanızı sağlaması ve tedaviye ulaşmanızı kolaylaştırıcı imkan sağlar. Benzer şekilde bir AVM ya da benzer kamusal mekana ziyaretiniz sırasında HES Kodu sorgulama işlemi yapılır. Güncel sağlık verinize entegre olan HES Kodu ile Covid-19 riski taşıyorsanız girişinize izin verilmez. Böyle bir ziyaretinizin ardından 14 gün içinde sizinle aynı gün ve saatte, aynı mekanda bulunanlar arasında Covid-19 testi pozitif çıkan olursa sistem sizi ve diğer vatandaşları uyararak önlem alınmasını sağlar. Ayrıca bu durumda kendiniz için uygulamanız gereken karantina süresi ve süreç hakkında bilgi verilir.

Görüldüğü gibi HES Kodu, Covid-19 salgının kontrol altına alınabilmesi ve sosyal hayatın riski en aza indirerek sürdürülebilmesi için geliştirilmiş teknolojik bir çözümdür.

HES Kodu Almak Zor Mu?

HES Kodu nasıl alınır dendiği zaman çoğu kişinin aklına zorlu süreçler gelebilir. Fakat aslında sistem son derece basit prensiplere göre kurgulanmıştır. Tüm vatandaşların kolaylıkla sistemden yararlanması amaçlanmıştır. Ayrıca HES Kodu üretme, alma, kullanma, süresini belirleme gibi tüm fonksiyonlar vatandaşın insiyatifindedir.

HES Kodu Alma Yöntemleri Nelerdir?

Koronavirüsle etkin mücadele ederken sosyal hayatı da devam ettirmenin önemli bir aracı olan HES Kodu almak için bir kaç pratik yöntemden birini seçebilirsiniz. HES kodunuzu aşağıda listelenen şekillerde alabilirsiniz:

  • IOS ve Android telefonlar için geliştirilen Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden.
  • HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek.
  • e-Devlet kapısı üzerinde oluşturulan bölüme giriş yaparak.

İçeriği Upperla!

Umut Kaan tarafından yazılmıştır

Diplomasi insanı. İkna kabiliyeti ile nam salmış bir sanat tarihi mezunu. Sanat kitapları sırasına göre dizilmediğinde asabileştiğini görenler oldu. Bunun dışında çok uyumlu, iyi yemek yapar, sofraları uzun ve neşeli tutar. Sık sık Ege’ye yerleşmek ister, hemen her gün…

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Instagram Reels Üzerinden Alışveriş Yapılabilecek!

10

Dolce & Gabbana Alta Moda Koleksiyonu: A Family Affair